Baguette

Lihtne ja neutraalne valge sai, mis sobib nii soolase kui ka magusa lisandiga. Millegipärast jäid saiapätsid seekord pealt üsna valgeks, aga maitse õnneks selle all ei kannatanud. Saiataina retsept pärineb R.Bertinet' i raamatust "Dough". Nagu ka teised tema meetodil valmistatud küpsetised, tuli sai kohev ja maitsev. Uskumatu, et nendest neljast komponendist annab kokku võluda maitsev sai.
Tõe huvides tuleks siiski mainida, et postituse pealkiri on veidi eksitav, sest Prantsusmaal mõistetakse nimetuse baguette all 320 g kaaluvat pealt seitsme lõikega pikka saia, aga algajatele sobivad ka lühemad variandid:)


Valge tainas:

10 g värsket pärmi
500 g nisujahu
10 g soola
350 g vett
Eelkuumuta ahi 250 kraadini. Hõõru pärm sõrmede abil jahu hulka ja lisa sool ning vesi. Sega tainaks ja valmista tainas samal meetodil, nagu on õpetatud selles postituses. Lase tainal vähemalt 1 tund kerkida.Jaga tains osadeks ja rulli kukliteks ning lase rätiku all 5 minutit kerkida. Puista lauale veidi jahu ja võta tainapall ning suru peopesaga lapikumaks. Voldi üks taina serv keskele ja suru käeservaga kokku, tee sama teise servaga. Seejärel voldi kokku ja anna pätsile veidi venitades kuju. Lase valmis pätsidel 45- 60 minutit rätiku all kerkida. Seejärel tee pätsidele üliterava noaga diagonaalsed sisselõiked ja küpseta eelnevalt veepritsiga niisutatud ahjus 220 kraadi juures 10- 12 minutit.
Kui soovid teha viljapead, siis tuleb enne ahjupanekut lõigata pätsidesse teravate kääridega 45 kraadise nurga all sisselõiked peaaegu lõpuni ja painuta väljapoole vaheldumisi külgedele.

Kommentaarid