Kihiline astelpaju- kõrvitsa vahukooretort

Sellel aastal toimub Nami- Namis juba viiendat (!) aastat järjest Eesti Vabariigi aastapäeva puhul tordivõistlus "Tort isamaale 2013" . Meie panus on sellel aastal ei ole niivõrd isamaalise välimuse, kuivõrd mõttega. Tordi põhjas on eestimaist rukkileiba, täidis koosneb kodusest vahukoorest, mida muudavad särtsakamaks kodumaine vitamiinipomm astelpaju ja mõnus kõrvits.

Põhi:

6 viilu musta leiba
1 dl suhkrut
50 g võid

Täidis
I kiht: 

200 ml vahukoort
3 lehte želatiini
1 dl suhkrut
150 ml värskelt pressitud astelpaju mahla

II kiht:

200 ml vahukoort
3 lehte želatiini
0,5 dl suhkrut
150 ml kõrvitsapüreed

III kiht:

200 ml vahukoort
0,5 dl suhkrut
2 lehte želatiini

Kaunistuseks:

200 g astelpajumarju
3 kuhjaga sl tuhksuhkrut
1 munavalge

Põhja jaoks purusta leib saumiksri või köögikombainiga. Seejärel sulata pannil või, lisa purustatud leib ja suhkur. Sega pidevalt. Lase leival 6-7 minutit pruunistuda ning vala siis puru kandikule jahtuma. Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru umbes ¾ purust koogivormi põhja. Ülejäänud puru läheb hiljem kaunistamisel vaja.
Esimese täidise tegemise jaoks pane esmalt želatiini lehed 5 minutiks külma vette likku. Samal ajal vahusta vahukoor suhkruga. Lisa astelpaju mahl, kuid jäta paar supilusikatäit alles, et selles saaks želatiini lahustada. Sega täidis  läbi. Pigista üleliigne vesi želatiinilehtedest välja ning lisa seejärel želatiini lehed ühe kaupa kuumutatud astelpajumahla hulka, pidevalt segu segades. Viimaks vala želatiinisegu peene nirena vahustatud koorele ja sega hoolikalt. Vala segu põhjale ning tõsta külmikusse 1 tunniks tahenema.   
Kui esimene kiht on tahenenud, saad hakata valmistama teist kihti. Tee kõik täpselt samamoodi nagu esimese kihi juures, asendades ainult astelpaju mahla kõrvitsapüreega. Meie kasutasime värskelt tehtud kõrvitsapüreed ehk siis lõikasime toorest kõrvitsast kuubikud, keetsime need väheses vees pehmeks, kurnasime ära ja püreerisime. Vahukoorele lisa kindlasti jahtunud kõrvitsapüreed.Vala kõrvitsane kiht esimese täidisekihi peale ja lase jälle jahedas taheneda.
Kui kõrvitsa-vahukoore kiht on ka tahenenud, saab teha viimase kihi. Vahusta vahukoor suhkruga. Kuumuta paar supilusikatäit vett ning lisa sinna eelnevalt leotatud želatiini lehed. Nirista želatiin vahukoore hulka ning sega hoolikalt. Vala segu koogile ning lase omakorda 1,5-2 tundi taheneda.
Et valmistada tordi peale astelpajumarju tuhksuhkrus, klopi esmalt lahti munavalge ja vala kandikule tuhksuhkur. Kasta kuivad marjad munavalgesse ja veereta siis tuhksuhkrus ning tõsta küpsetuspaberile tahenema. Kaunista kook suhkrustatud astelpaju marjade ja riivleivapuruga.  

Kommentaarid

Pille ütles …
Oi, mulle meeldivad need tuhksuhkrused astelpajumarjad seal koogi peal!
Aitäh osalemise eest!!
Jaanika ja Signe ütles …
:)Ja see maitse, see oli lihtsalt imeline!
Kaare ütles …
Väga ilus ja isuäratav tort!
Unknown ütles …
Väga stiilne ja puhta väljanägemisega!