Kihiline astelpaju- kõrvitsa vahukooretort
Sellel aastal toimub Nami- Namis juba viiendat (!) aastat järjest Eesti Vabariigi aastapäeva puhul tordivõistlus "Tort isamaale 2013" . Meie panus on sellel aastal ei ole niivõrd isamaalise välimuse, kuivõrd mõttega. Tordi põhjas on eestimaist rukkileiba, täidis koosneb kodusest vahukoorest, mida muudavad särtsakamaks kodumaine vitamiinipomm astelpaju ja mõnus kõrvits.
Põhi:
6 viilu musta leiba
1 dl suhkrut
50 g võid
Täidis
I kiht:
200 ml vahukoort
3 lehte želatiini
1 dl suhkrut
150 ml värskelt pressitud astelpaju mahla
II kiht:
200 ml vahukoort
3 lehte želatiini
0,5 dl suhkrut
150 ml kõrvitsapüreed
III kiht:
200 ml vahukoort
0,5 dl suhkrut
2 lehte želatiini
Kaunistuseks:
200 g astelpajumarju
3 kuhjaga sl tuhksuhkrut
1 munavalge
Põhja jaoks purusta leib saumiksri või
köögikombainiga. Seejärel sulata pannil või, lisa purustatud leib ja
suhkur. Sega pidevalt. Lase leival 6-7 minutit pruunistuda ning vala
siis puru kandikule jahtuma. Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva
koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru umbes ¾ purust koogivormi
põhja. Ülejäänud puru läheb hiljem kaunistamisel vaja.
Esimese täidise tegemise jaoks pane esmalt
želatiini lehed 5 minutiks külma vette likku. Samal ajal vahusta vahukoor
suhkruga. Lisa astelpaju mahl, kuid jäta paar supilusikatäit alles, et
selles saaks želatiini lahustada. Sega täidis läbi. Pigista üleliigne vesi želatiinilehtedest välja
ning lisa seejärel želatiini lehed ühe kaupa kuumutatud astelpajumahla hulka, pidevalt segu segades. Viimaks
vala želatiinisegu peene nirena vahustatud koorele ja sega
hoolikalt. Vala segu põhjale ning tõsta külmikusse 1 tunniks
tahenema.
Kui esimene kiht on tahenenud, saad hakata
valmistama teist kihti. Tee kõik täpselt samamoodi nagu esimese kihi
juures, asendades ainult astelpaju mahla kõrvitsapüreega. Meie
kasutasime värskelt tehtud kõrvitsapüreed ehk siis lõikasime
toorest kõrvitsast kuubikud, keetsime need väheses vees pehmeks,
kurnasime ära ja püreerisime. Vahukoorele lisa kindlasti jahtunud
kõrvitsapüreed.Vala kõrvitsane kiht esimese täidisekihi peale ja lase jälle jahedas taheneda.
Kui kõrvitsa-vahukoore kiht on ka tahenenud, saab
teha viimase kihi. Vahusta vahukoor suhkruga. Kuumuta paar
supilusikatäit vett ning lisa sinna eelnevalt leotatud želatiini lehed.
Nirista želatiin vahukoore hulka ning sega hoolikalt. Vala
segu koogile ning lase omakorda 1,5-2 tundi taheneda.
Et valmistada tordi peale astelpajumarju tuhksuhkrus, klopi esmalt lahti munavalge ja vala kandikule tuhksuhkur. Kasta kuivad marjad munavalgesse ja veereta siis tuhksuhkrus ning tõsta küpsetuspaberile tahenema. Kaunista kook suhkrustatud astelpaju marjade ja riivleivapuruga.
Kommentaarid
Aitäh osalemise eest!!