Saiavorm vanillikreemi ja õuntega

Sügiseselt õunane ja vanilline saiavorm maitseb külma piimaga lausa imehea. Vanillikaste annab vormile parasjagu mahlasust. Vormis võib kasutada just endale meelepärast saia. Kuigi ma tavaliselt immutan saia enne vormi panemist, siis selle vormi puhul teeb rohke vanilikaste selle töö ära.


Vaja läheb:
 
12 viilu Kirde saia
5 dl vanillikastet (ise valmistada või Ekströmsi vanillikastme pulbrist ja piimast kokku segada)
4 õuna (paremad on kodumaised)
2 muna
pruuni suhkrut 
2-3 sl piima

Juhul, kui valmistad vaniljekastme ise, siis tee nii:
3 dl piima
1 dl kohvikoort
5 munakollast
2 tl vanillisuhkrut
40 g suhkrut

Kuumuta piim, vahusta munakollased suhkru ja vanillisuhkruga heledaks vahuks ning vala vahustades juurde piim. Kuumuta segu pidevalt segades mõned minutid, kuni kaste on ühtlane ja veidi paksenenud. Keema ei tohi kastet lasta!
Saiavormi valmistamiseks lao 6 viilu saia võiga määritud vormi põhjale ja vala peale pool vaniljekastmest ning sellele lao pool kooritud ja viilutatud õuntest. Kui on hapumad õunad, siis puista õuntele ka pruuni suhkrut. Seejärel lao peale ülejäänud saiaviilud ja vala peale vanillikaste ning lao vormile õunad ja soovi korral raputa ka suhkrut. klopi munad vähese piimaga lahti ja vala vormile. 
Küpseta vormi 180 kraadi juures 30-40 minutit, kuni see on pealt kuldpruun. Mõned minutid enne küpsetamise lõppu puista vormile suhkrut ja pane uuesti veidikeseks ahju. 

Kommentaarid