Sidruni tassikoogid beseekattega

Mulle meeldib hapu ja magusa kooslus kookides. Eriti mõnusad on igasugu tsitruselised ja nendest kahtlemata lemmik on sidrun. Sidrun mängib peaosa ka nendes tassikookides, kus kohtuvad hapu sidrunikreem ja magus ning õhuline beseekate. Siit saad kohe 24 parajalt suurt tassikooki.
Retsept pärineb siit.

Tassikoogid:
200 g toasooja võid
400 g suhkrut
4 muna
2 tl vanilliekstrakti
3 sidruni riivitud koor
400 g jahu
1 sl küpsetuspulbrit
2 sl sidrunimahla
250 ml keefiri

Siirup immutamiseks:
150 ml sidrunimahla
150 g suhkrut

Sidrunikreem:
170 g suhkrut
90 ml sidrunimahla
3 sidruni riivitud koor
5 munakollast
60 g võid

Vahukommikreem:
225 g+ 3 sl suhkrut
120 g glükoosisiirupit
90 ml vett
150 g munavalgeid (4 tk)
1 tl vanilliekstrakti

Kõigepealt tee sidrunikreem, võid seda teha ka päev varem. Sidrunikreemi valmistamiseks pane kõik komponendid peale või vesivanni kohale potti ja vispelda segu pidevalt keskmisel kuumusel 25 minutit, kuni segu pakseneb. Vala segu läbi sõela, lisa võitükid, vispelda ühtlaseks ja jahuta maha. Koogist ülejäänud kreem pane purgiga külmkappi, see seisab seal ühe nädala.
Tassikookide valmistamiseks vahusta või suhkruga heledaks vahuks, lisa vahustades ükshaaval munad. Sega juurde vanilliekstrakt ja sidrunikoor. Sõelu kokku jahu ja küpsetuspulber ning sega omavahel keefir ja sidrunimahl. Lisa tainale vaheldumisi kuivained ja keefirisegu ning sega ühtlaseks. Jaga tainas vormidesse ning küpseta 160 kraadi juures eelkuumutatud ahjus 30 minutit või kuni koogid on küpsed (katsu tikuga!).
Siirup valmista tassikookide küpsemise ajal. Pane suhkur ja sidrunimahl potti ning lase keema tõusta ja keeda, kuni suhkur on sulanud, seejärel tõsta tulelt.
Kui koogid on valmis, tõsta need ahjust välja, torgi tikuga augud sisse ja pintselda siirupiga.
Jahuta koogid korralikult maha.
Vahukommikreemi valmistamiseks sega potis suhkur, siirup ja vesi, kuni suhkur on täielikult sulanud. Seejärel kuumuta segu keskmisel kuumusel 117 kraadini. Mikserda munavalgeid madalal kiirusel, kuni hakkab tekkima kerge vaht; siis lisa vahustades  3 sl suhkrut. Vala siirup aeglaselt edasi vahustades munavahu hulka ja kui siirup on lisatud, vahusta täiskiirusel kreemi seni, kuni vaht on tihe ja läikiv. Lõpuks sega juurde vanilliekstrakt.
Pritsi igae koogile sidrunikreemikiht ja kata vahukommikreemiga ning soovi korral võid vahukomikreemi ka gaasipõleti abil pruunistada. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Näevad imelised välja!
Jaanika ja Signe ütles …
Aitäh! Maitsevad ka imeliselt :)