Kohvi- pekaanipähkli tort

Mõnusalt niiske ja pähkline rikkaliku kohvimaitsega kook, sisaldab kohvi nii põhjades kui ka kreemis. See nõuab küll pisut rohkem mässamist, kuid on seda igati väärt, sest tulemus on suursugune. Valmistusprotsessis ei ole midagi keerulist, nii et julgelt võib selle koogi valmistamist katsetada ka algaja küpsetaja. Šokolaadiga kohvikreem ja hapukoorega mahe võikreem täiendavad kenasti üksteist. Pekaanipähklid sobib asendada ka kreeka pähklitega.
Iroonilisel kombel maitseb selle koogi kõrvale suurepäraselt üks tassitäis head kohvi :)
Retsept on pärit Tessa Huff'i raamatust "Layered".

Kohvi- pekaanipähkli põhjad:
370 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
180 ml kanget kohvi
60 ml piima
225 g võid
110 g muscovado suhkrut
150 g suhkrut
60 ml vahtrasiirupit (tumedat suhkrusiirupit)
1 tl vanilliekstrakti
2 muna
1 munakollane
100 g hakitud pekaanipähkleid

Kohvi ganache:
120 ml vahukoort
1 kuhjaga sl jämedalt jahvatatud espressoube
170 g hakitud tumedat šokolaadi

Võikreem (swiss meringue buttercream):
4 munavalget (L-suuruses muna)
250 g suhkrut
450 g võid
2 tl vanilliekstrakti

Hapukoore- võikreem:
300 ml võikreemi
80 ml hapukoort

Kohvi- võikreem:
ülejäänud võikreem
2 sl jahutatud kanget kohvi

Kaunistuseks kohviube

Võikreemi jaoks vispelda kokku munavalged ja suhkur ning aseta vesivannile keskmisele kuumusele. Mikserda pidevalt, kuni munavalge on 70 kraadi C juures. Tõsta munavaht tulelt ja mikserda tugeval kiirusel 10 minutit, kuni vahule tekivad tugevad tipud. Madalal kiirusel mikserda osade kaupa juurde või ja vanilliekstrakt. Kui või on segunenud, tõsta miksri kiirust ja mikserda täiskiirusel 5 minutit kuni kreem on siidine.
Hapukoore võikreemi tegemiseks võta 300 ml kreemi ja mikserda sellele juurde hapukoor.
Kohvi- võikreemi jaoks mikserda ülejäänud võikreemile juurde 2 sl kanget kohvi ja 3 sl kohvi ganache'i.
Kohvi ganache'i jaoks kuumuta koor keemiseni, lisa kohvipuru ja eemalda pott tulelt. Lase jaheda 2-3 tundi tõmmata. Kurna koor ja aja uuesti keema ning vala tükeldatud šokolaadile ja sega kuni kreem on ühtlane. Lase jahtuda.
Koogi põhjade valmistamiseks sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Sega omavahel kohvi ja piim. Vahusta või miksriga heledaks vahuks, lisa suhkrud ja vahtrasiirup ning vahusta umbes 3-4 minuit. Seejärel lisa mikserdades vanilliekstrakt ja munad. Madalal kiirusel mikserdades lisa osade kaupa vaheldumisi jahusegu ja piimasegu. Lõpuks sega taignasse hakitud pähklid. Küpseta 3 20 cm läbimõõduga põhja eelkuumutatud ahjus 175 kraadi C juures 25 minutit ja lase jahtuda.
Koogi kokkupanekuks aseta üks põhi taldrikule ja kata poolega kohvi ganache'ist ning poolega hapukoore- võikreemist. Aseta peale teine põhi ning korda sama protseduuri. Lõpuks aseta koogile kolmas põhi ning kata kook pealt ja külgedelt kohvi- võikreemiga ja kaunista kohviubadega.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Nii tore, et blogipaus on mööda saanud ja blogisse on juurde tekkinud palju isuäratavaid retsepte. See tort tundub jumalik :)
Jaanika ja Signe ütles …
Aitäh :) Proovime anda enda parima blogi jätkusuutlikkuse nimel.