Sefiir

Sefiir on minu eriliste lemmikute hulka kuulunud nii kaua, kui ma mäletan. Ja kuigi sefiiritorte ja - korvikesi valmistas ema sageli tähtpäevadeks, siis sellist maiust tükina, mida poes müüakse, ei tehtud meil kodus kunagi. Ma ei olnud tükk aega enam mõelnudki, et võiks ju kodus ka proovida seda ise valmistada, kuni mulle sattus kätte Eva Pärteli raamat "Nostalgilised tordid ja koogid". Just sealt alljärgnev sefiiri retsept pärinebki. See on imemaitsev ja pole siin mingit raketiteadust. Mmmmm, keele viib alla!

Vaja läheb:
130 g ahjuõunapüreed (3st õunast)
1 dl + 2 dl suhkrut
4 g agar- agari pulbrit
0,75 dl vett
1 munavalge (35 g)
2 sl tuhksuhkrut

Ahjuõunapüree jaoks poolita 3 õuna, eemalda neil südamikud ja aseta ahjuvormi ning kata pealt fooliumiga. Küpseta 200 kraadi C juures umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed, võta ahjust välja, püreeri ja suru läbi sõela. Kaalu 130 g püreed ja sega see 1 dl suhkruga, kuni suhkur on lahustunud, jahuta maha ning hoia 1- 2 tundi külmikus.
Sefiir valmistamiseks sega munavalge ja ahjuõunapüree ning mikserda kuni vaht on tugev.
Siirupi valmistamiseks pane agar- agar külma veega potti ning sega lahustumiseni, lisa 2 dl suhkrut, pane keskmisele tulele ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda madalal tulel 3 minutit (kuni siirup on 120 kraadi). Nirista kuum siirup mikserdades sefiirimassi hulka ja mikserda veel paar minutit, kuni mass on tugev.
Pane soe mass kondiitrikotti ja pigista küpsetuspaberile sefiirid ning jäta need pooleks tunniks tahenema. Kinnita kaks sefiiripoolikut omavahel põhjapidi kokku ning veereta neid õrnalt tuhksuhkrus. Jäta lahtiselt toatemperatuurile kuivama.

Kommentaarid