Safranisaiad

Täna on luutsinapäev ehk vanarahva järgi kõige lühem päev. Luutsinapäev on Sitsiilias Sürakuusas III–IV saj elanud püha Lucia mälestuspäev. Luutsinapäeva pidustused on populaarsed Põhjamaades ja eriti just Rootsis, kus need on väga suurejoonelised ja selle päevaga algab jõulude tähistamine. Sellel puhul küpsetasime meiegi Rootsis traditsioonilisi ilusaid kollaseid safranisaiu (rootsi k. lussekatter).
Retsept pärineb Saveurist.

Vaja läheb:

25 g pärmi
2,5 dl käesooja piima
1 sl purustatud safranit
1 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
500 g jahu
2 muna
100 g pehmet võid

määrimiseks muna
peotäis rosinaid

Kõigepealt pane safran kuuma piima sisse ligunema, kui piim on käesoojaks jahtunud, siis tegutse edasi. Sega kokku murendatud pärm, soe piim ja 1 sl suhkrut ja lase segul seista, kuni see muutub vahutavaks, see võtab aega umbes 15 minutit. seejärel sega taignasse ülejäänud suhkur, jahu, sool ja muna ja sega tainas ühtlaseks. Seejärel lisa tükeldatud pehme või ja sõtku tainast, kuni see tuleb kausi küljest lahti ja muutub läikivaks, see võtab aega umbes 8 minutit. Pane tainas õlitatud kaussi ja lase tund kerkida.
Jaga kerkinud tainas 16 võrdseks osaks ja veereta kõik osad piklikuks umbes 15 cm jupiks ning keera S- tähe kujuliseks. Ning keera S tähe otsad omakorda spiraalselt sissepoole.
Aseta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile piisava vahega ja jäta 30 minutiks kerkima. Seejärel klopi muna vähese veega lahti ja pintselda saiad üle ning aseta iga saia aukudesse rosinad.
Küpseta saiu 15- 20 minutit 200 kraadi juures, kuni saiad on kuldsed.  Lase enne serveerimist saiadel 10 minutit jahtuda.

Kommentaarid