Pähklirull ehk potica

 
Pähklirull on tuntud mitmel pool nii Kesk- Euroopas kui ka Ameerikas, kuid potica nime all on see tuntud just Sloveenias, kus seda traditsiooniliselt serveeritakse lihavõttepühade ja jõulude ajal.  Potica täidise oluline koostisosa on kreeka pähkel, aga kasutada võib ka teisi pähkleid, rosinaid jm. Meie kasutasime kolmes võrdses osas kreeka pähkleid, metspähkleid ja mandleid. Tõeliselt hõrgutav küpsetis, kus õhukeste taignakihtide vahel on rikkalikult pähklitäidist.
Retsept pärineb väikeste mugandustega siit.

Tainas:

25 g pärmi
0,5 dl käesooja vett
1,5 dl käesooja piima
0,5 dl suhkrut
1 tl soola
1 muna
50 g tassi võid
400 g jahu

Täidis:

115 g  võid
200 g pruuni suhkrut (näiteks muscovado)
2 muna
1 tl vanilje ekstrakti
1 sidruni riivitud koor
100 g purustatud mandleid
150 g purustatud metsapähkleid
150 g purustatud  kreeka pähkleid
- 1 dl piima

Lahusta kausis pärm käesooja veega. Seejärel lisa piim, suhkur, sulatatud või ja pool jahust. Sega kuni tekib ühtlane mass. Lisa veel piisavalt jahu, et tekiks pehme tainas. Seejärel tõsta tainas jahusele tööpinnale ja sõtku seda 6-8 minutit, kuni tainas muutub elastseks. Tõsta sõtkutud tainas õlitatud kaussi, määri ka pealt õliga. Kata kauss kinni ja lase tainal kerkida soojas kohas kahekordseks. Selleks kulub umbes 1 tund.
Vahepeal sega valmis täidis. Selleks sega kokku sulatatud või, pruun suhkur, munad, vanilje ekstrakt, peenelt riivitud sidruni koor ja purustatud pähklid. Lisa piima osade kaupa kuni pool tassi, kuni segu on omandanud sellise konsistentsi, et seda saab määrida. Kui täidis on valmis, tõsta see kõrvale.
Seejärel suru tainas alla, rulli ristkülikuks lahti ja määri peale täidis. Jäta servad umbes 2 cm ulatuses täidisest vabaks. Rulli kokku (nagu rulliks kaneelirulli), keera tihedalt spiraaliks kokku ja tõsta ahjuplaadile. Lase ahjuplaadil kerkida veel umbes 1 tund. Määri pealt munaga ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures umbes 35 minutit, kuni pähklirull muutub pealt kuldseks.  Rulli võib ka kringliks punuda või mõne muu meelepärase kuju meisterdada.


Kommentaarid

Tullia ütles …
Imeilus rull! Ilu pole ju maitsest sugugi vähemtähtis:-)
Anonüümne ütles …
Jah, imeilus ja t6ena'oliselt ka maitsev aga... Nii taignas kui ta'dises on munad, tegevuska'ik aga on need a'ra unustanud v6i polegi neid siis vaja? Palun selgitust:)
Jaanika ja Signe ütles …
Taina komponentide hulgas muna on määrimiseks mõeldud, mitte taina sisse, aga täidisesse tuleb muna sisse panna tõepoolest, tegin korrektuuri ka tegevuskäigus.