Täidetud kõrvits

Nägin kunagi ühes kokaraamatus pilti täidetud kõrvitsast. Tookord ma retsepti ei süvenenud, kuid see ülimalt lahe idee jäi meelde. Ja nüüd ma siis lõpuks jõudsin ise ka katsetamiseni. Eks sinna kõrvitsa sisse võib erinevaid täidiseid panna, kuid seekord tundus selline klassikaline kana-riisi kooslus sobivat.

Vaja läheb:

1 keskmine kõrvits (ca 6 kg)
3-4 sl õli
1-2 tl soola
1 tl apelsinipipart

Täidis:

800 g kanafileed
110 g suitsupeekonit
250 g pruuni riisi
2 apelsini
2 õuna
2 porgandit

Lõika kõrvitsalt kaas ära ning eemalda kõrvitsa seest seemned ja pehme osa. Sega väikeses kausis kokku õli, sool ja apelsinipipar, vala kõrvitsa õõnsusesse ning määri pintsliga ühtlaselt kogu kõrvitsa sisule ning ka ära lõigatud kaanele. Tõsta kõrvits 200 kraadisesse ahju ca 20 minutiks küpsema. Kõrvitsa kaas tõsta eraldi ahjuplaadile, mitte ära pane seda kõrvitsa peale. Katsu kõrvitsa viljaliha küpsust aeg-ajalt kahvliga. Kõrvitsa viljaliha ei tohi küpseda liiga pehmeks ja pudedaks enne täidise lisamist.
Täidise valmistamiseks pane esmalt keema riis. Seejärel haki kanafilee ja peekon ning prae pannil krõbedaks. Koori ja tükelda apelsinid, õunad ja progandid. Apelsini- ja õunatükid võid suuremad jätta, kuid porgandid viiluta õhukesteks ketasteks.
Kui riis on valmis, kurna ja vala suurde kaussi. Lisa sinna ka kana- ja peekonitükid, apelsin, õun ja porgand. Sega hoolikalt, soovi korral maitsesta veel soola-pipraga. Tõsta ahjust koos ahjuplaadiga välja kõrvits, tõsta õõnsusesse kogu täidis ning pane kõrvits veel ca 10 minutitiks ilma kaaneta küpsema. Serveerides lase külalistel taldrikule tõsta nii täidist kui hõrku ahjukõrvitsa sisu.
Roog püsib pikalt soojana, mistõttu on vajadusel võimalik seda serveerida ka kuni tund aega pärast ahjust väljavõtmist. 
Vaata ka Nami- Nami kõrvitsateemalist kooskokkamist!

Kommentaarid