Mandlitäidisega õunagalett

...ehk lihtsalt maailma parim õunakook! Imeliselt krõbe põhi, mõnus mandline täidis ja maitsev koduõuntest kate- need kõik komponendid muudavad selle koogi lihtsalt täiuslikuks. Ka kehtib siin väljend- lihtsuses peitub võlu, sest midagi ekstrakeerulist valmistusviisis ei ole ja kasutatavad komponendidki on üsna tavapärased. Ainsaks miinuseks võib lugeda seda, et kook kaob laualt silmapilguga.
Retsept D.Lebovitzilt raamatust "Ready for dessert" (Apple- Frangipane Galette).

Põhi:

210 g jahu
1 sl suhkrut
1/2 tl soola
115 g võid
90 ml külma vett

Mandlitäidis (Frangipane):

115 g mandlimassi
1,5 tl suhkrut
1,5 tl jahu
90 g võid
1 suur muna
1 tl Kirsch'i, kalvadosi või rummi

Koogile:

6 suuremat õuna (~1,5 kg)
30 g võid
60 g demerara suhkrut
Põhja jaoks sega köögikombainis jahu, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud külm või töötle segu ühtlaseks. Lõpuks lisa külm vesi ja töötle tainast seni, kuni see on ühtlane. Vormi tainast pall, vajuta lapikuks ja aseta toidukilesse mähitult vähemalt 30 minutiks külma. Tainas silib külmikus 2 päeva ja sügavkülmas kuni 1 kuu.
Mandlitäidise jaoks töötle köögikombainis ühtlaseks mandlimass, suhkur ja jahu. Kui moodustub purune mass, siis lisa või ja sega, kuni täidis on ühtlane. Lõpuks lisa muna ja soovi korral alkohol ning töötle, kuni täidis on ühtlaselt kreemjas. Põhimõtteliselt võib mandlimassi asendada ka martsipaniga, aga viimane on lihtsalt oluliselt magusam. Täidis säilib külmikus 1 nädala.
Koori ja puhasta õunad ning viiluta. Rulli tainas jahusel laual lahti umbes 35 cm diameetriga kettaks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota põhjale mandlitäidis, jättes äärtest 5 cm vabaks. Õunatükid laota täidisele. Keera tainaservad täidise peale ja pintselda ääri sulavõiga ning ülejäänud või nirista õuntele. Puista suhkur täina äärtele ja õuntele. Küpseta kooki 180 kraadi juures eelkuumutatud ahjus kuni 1 tund ehk kuni õunad on pehmed ja koorik pruun. Serveeri soojalt näiteks koos jäätisega.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kook näeb isuäratav välja. Aga kust võiks Tartus leida mandlimassi?

Kati
Jaanika ja Signe ütles …
Erinevaid mandlimasse leiad Odense valikust, Tartus saadaval kesklinna Kalevi poes ja Selveris ka kindlasti olemas.
Anonüümne ütles …
Aitäh vihje eest!
Unknown ütles …
Võib küsida kui suurt vormi antud retsepti jaoks kasutatud, teaks kogused ümber arvutada kuna vaja teha 2 ahjuplaadi suurust kooki :)
Jaanika ja Signe ütles …
Kairika, see kook ei ole vormi tehtud vaid tainas on lihtsalt kettaks rullitud. Valmis koogi läbimõõt on 24- 26 cm.