Lihtsad viineripirukad

Viineripirukaid saab valmistada kindlasti kümnel eri moel, siin üks lihtne variant koos videoõpetusega, kuidas valmistada ühed mõnusad viineripirukad.
 
Vaja läheb:

15g pärmi
1 tl soola
1 tl suhkrut
2 dl käesooja vett
5 dl jahu
2-3 sl oliivõli
1 – 2 küüslaugu küünt
1 lahti klopitud Talleggi Peremuna 
seesamini- või mooniseemneid.

Esmalt puidista pärm näppude vahel väiksemaks kausi põhja, lisa suhkur ja sama palju soola ning kalla peale 2 dl toasooja vett. Lahusta pärm, sool ja suhkur soojas vees. Seejärel lase 5 minutit pärmisegul seista.
Lisa jahu ning 2 supilusikatäit õli. Hakka tainast sõtkuma, tee seda seni kuni tainas muutub siledaks ning tuleb kergelt lahti nii käte kui kausi küljest (see võtab aega 6-8 minutit). Kui tainas tuli liiga vedel, lisa juurde jahu. Tainas valmis, vormi pätsike palliks ja jäta rätikuga kaetult pooleks tunniks kerkima (kuni taina mass on kahekordistunud). Soojas kohas kiirendad sa kerkimisprotsessi.
Kerkinud tainas laota jahuga kaetud tööpinnale ning rulli umbes 1 cm paksuseks ristkülikuks. Pirukatele särtsu lisamiseks klopi muna(d) lahti ning lisa kaks hakitud küüslaugu küünt. Kata valminud seguga lahtirullitud taigna pind. Võta viiner ja mõõda välja taignariba laius - pirukas jääb ilus kui viiner jääb mõlemast otsast natukene paistma. Lõika pikkupidi ribad ning tee need omakorda ristkülikuteks. Vormi taignast ristkülik viineri ümber ning pintselda üle munaga. Piruka kaunistuseks puista peale seemneid vastavalt oma maitsele.


Ahjuplaadile asetatud pirukad pane 200 kraadisesse ahju 15-20 minutiks. Pirukad on valmis, kui taigna pealispind on võtnud kuldse jume.

Retsept valmis koostöös Talleggiga.

Kommentaarid