Vabariigiaastapäevaselt pidulik

Tänased road sobivad suurepäraselt ehtima ka pidulikumat lauda nii esteetiliste kui ka maitseomaduste poolest. Erinevad nad küll mõnevõrra traditsioonilisest Eesti pidulauast, aga nii kana kui ka babka on kindlasti proovimist väärt. Iseenesest on muidugi komponendid, millest toit valmib, kõik üsna tavalised. Nagu korralikule pidusöömaajale kohane, tulevad valmistamisele nii soolane kui ka magus roog.
Pearoaks valmistasime ahjukana. Seekord siiski traditsioonilisest veidi erineval moel. Retsept pärineb selliselt söögivõlurilt nagu Jamie Oliver, aga idee ise valmistamist proovida sain ühelt healt sõbralt, kelle valmistatud kana maitses imehea. Tema oli maitsestanud seda ka lisaks fenkoli e. apteegitilli seemnetega, aga mina neid kahjuks poest ei leidnud ja seetõttu maitsestasin kana veidi teisiti. Kui on fenkoli seemned käepärast, siis tasuks need kindlasti uhmris peeneks jahvatatult lisada. Saab toreda aniisise maigu kanale.

Retsept ise siis järgmine:

1 kana
1 purk ALeCoq Premium õlut (sobib iga 0,5 l õlu)
soola, pipart
1 tl pruuni suhkrut
1 tl Santa Maria Orange Pepper maitseainesegu
1/4 tl Santa Maria Chili & Lime maitseainesegu
3 sl oliivõli

Hõõru kana soola ja pipraga seest ja väljast kokku. Sega kokku pruun suhkur, Santa Maria maitseained ja oliivõli ning määri kana ka selle seguga seest ja väljast kokku. Seejärel pane kana avatud peaaegu täis õllepurgile istuma ja küpseta 200 kraadi juures pöördõhu režiimil ahjus tund aega.
Kana kõrvale valmis tasakaalustamiseks kerge roheline salat vähestest komponentidest. Värske krõmpsuv salat ja magusad kirsstomatid olid ostekui loodud mahlase kana kõrvale.

Salatiks vajad:

1 pea Frillice salatit
200 g kirsstomateid
100 g parmesani juustu
sidrunipipart
oliivõli

Rebi salat tükkideks, poolita kirsstomatid ja lõika juustust laastud ning sega kokku. Maitsesta sidrunipipraga ja tilguta peale oliivõli.

Magustoiduks valmistatud babka sai koheselt meie peres kõigi lemmikuks. Hõrk ja visuaalseltki ilus küpsetis on tore asendus pidupäevakringlile. See retsept pärineb iseenesest juutide köögist, aga minu retsept on leitud 2009. aasta detsembrikuu Oma Maitsest ja on kindlasti tuttav ka kõigile neile, kes külastavad Nopi kohvikut, kuhu koreajuurtega ameeriklanna Heidi Park muuhulgas küpsetisi valmistab.

Järgnevalt väikeste mugandustega hõrgutise retsept, millest jagub kolmeks keeksivormisuuruseks babkaks.

Taigen:

330 g piima
11 g kuivpärmi
180 g suhkrut
4 muna
2 munakollast
2 sl vanilliekstrakti või konjakit
960 g jahu
70 g kaerajahu
1,5 tl soola
300 g võid
määrimiseks 1 munakollane ja 15 g piima segi kloppida

Soojenda piim 40 kraadini ja lisa kuivpärm, suhkur, munad, konjak, jahud ja sool. Sega kõik kokku. Seejärel lisa toasoe või ja sõtku tainast umbes 5 minutit. Lase taignal kerkida soojas kohas kahekordseks (40 kraadises ahjus umbes 4 tundi).

Šokolaadikreem:

400 g tumedat šokolaadi
30 g võid
50 g suhkrusiirupit
60 g kaneeli

Sulata veevannil šokolaad, lisa või ning lase sulada. Sega juurde ka siirup ja kaneel.
Alternatiivina kasutasin prooviks Nutella šokolaadikreemi. Kolme babka peale kulub 1 suur purgitäis (600 g). Tulemus oli samuti väga maitsev.

Puiste:

100 g tuhksuhkrut
160 g jahu
110 g toasooja võid

Sega puiste käega purujaks.

Kerkinud taigen jaga kolmeks palliks ja rulli iga pall võimalikult õhukeseks (umbes 30 x 40 cm). Määri taigna pinnale kolmandik šokolaadikreemist, võib lisada ka pähklipuru. Keera taigen ettevaatlikult rulli ja murra rull pooleks ning vääna seda, et tekiks taignast krunn. Aseta babka küpsetusvormi ja pintselda üle muna-piima seguga ning raputa peale 1/3 puistest. Pane 175 kraadisesse ahju 15 minutiks küpsema. Seejärel alanda temperatuur 150 kraadini ja küpseta veel 40-45 minutit.

Kommentaarid

Heidi Park ütles …
Your babka looks excellent!
Jaanika ja Signe ütles …
Thank you, this was the first I made. And also thank you for the recipe.
Heidi Park ütles …
You are very welcome. Would be lovely to meet one day. I always like meeting fellow bakers.
Jaanika ja Signe ütles …
It can be done, we just have to find the time that suits for both of us :)