Möödunud nädalavahetuse mõnus söömaaeg

Kui tööpäevadel kipuvad päevad hirmus pikaks venima ja iga päev ei taha ega ei jõuagi mitmekäigulist õhtusööki valmistada, siis nädalavahetustel saab topeltmõnuga nautida nii toidu tegemist kui ka söömist.
Möödunud nädalavahetusel toimus meie jaoks tavapärane mitmekäiguline lõunasöök koos retseptide väljaotsimise, poeskäigu ja söögivalmistamisega. Muidugi lõppes see kõik mõnusa söömaajaga...

Nädalavahetusele tavapäraselt tuli valmistamisele alustuseks sepik. (Selgituseks niipalju, et tavapärane võib olla ka leib, kuidas kunagi tuju ja isu on). Kodutehtud leib ja sai kaovad laualt kas või või toorjuustuga juba soojalt ja on üldiselt palju maitsvamad kui poeriiulilt toodud. Selle sepiku retsept pärineb Tallinnast vanatädilt. Täpselt ei uurinudki, kust kohast tema selle sai.

Retsept on iseenesest väga lihtne:

1/2 pärmi (25 g)
3 tl fariinsuhkrut (sobib ka muu suhkur)
250 ml piima
8 dl Veski-Mati mitmevilja jahusegu
1 sl sulavõid

Hõõru pärm suhkruga vedelaks ning lisa leige piim ja sega. Seejärel lisa jahusegu ja sõtku taigent ning lõpuks lisa või. Taigen jaga kahte leiva/keeksi vormi ja lase 2 tundi vormis kerkida ning küpseta seejärel 40 minutit 180 kraadi juures.
Tõele au andes olen jahu lisanud tunde järgi ja kogus on orienteeruv.

Veel tulid valmistamisele ürtidega ahjukartulid.

Seekord siis nii:

12 kartulit
Santa Maria Pasta Basilico maitseainesegu
jahvatatud meresoola
oliivõli
värsket oreganot

Kartulid tuleb koorida ja lõigata sektoriteks ning panna ahjupannile. Üle piserdada oliivõliga ja maitsestada ning panna ahju küpsema 200 kaadi juurde 35-40 minutiks. Peale küpsetamist rebida peale oregano lehti.

Kartulite juurde valmistasime tuunikala ampsud, mille retsept on leitud Oma Maitsest.

1 tuunikalakonserv vees
3 sl tomatipastat
5 sl hapukoort
3 muna
200 g riivjuustu
soola, musta pipart

Nõruta tuunikala ja suru kahvliga katki, lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Jaota segu muffinivormidesse ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit, kuni muffinid on pealt kuldsed.
Kommentaariks niipalju, et need on tõeliselt mõnusad ja mahlased ampsud ning kõlbavad väga hästi süüa ka külmalt.
Edit: Seda tuunikala ampsu tainast võib vabalt küpsetada ka vormiroana; lisades veidi riivitud porgandit ja tükeldatud paprikat ja jätte välja ketšupi. Maitseb hea nii suurtele kui väikestele.

Ja lõpetuseks valmis imemaitsev kohupiimakook pohladega. Tegelikult on originaalretseptis punased sõstrad, aga sobivad ka teised hapukad marjad. Selle koogi muretaigna põhjas on tavaline jahu asendatud maisijahuga, mis annab imeilusa kuldkollase värvuse. Retsept ise pärineb umbes seitsme aasta tagusest Kodukirjast.

Põhi:

150 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
3 dl maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola

Kate:

400 g kohupiima
3 muna
3/4 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 dl pohli (punasõstraid)
mandlilaaste

Põhja jaoks hõõru või suhkruga ja lisa muna ning kuivainete segu. Taigen suru ümara koogivormi põhja ja äärtesse. Sega omavahel täidise ained ja vala kohupiimasegu põhjale. Küpseta kooki 200 kraadi juures 30 minutit. Maisijahu annab koogile omapärase maitse, seetõttu maitseb see pisut erinevalt tavalisest muretaigna-kohupiima koogist.

Kommentaarid

Pille ütles …
Oiiii, need on minu tuunikalaomletikesed - retsept ilmus tõesti ka Oma Maitses, kui nad minust persooniloo tegid paar aastat tagasi. Aga muidu täitsa Nami-Nami tuunikalaomletikesed ikka :)
Jaanika ja Signe ütles …
On küll, ma olin lihtsalt retsepti välja lõiganud ja seetõttu ongi nii, et ei tea, kelle retsept ja tavaliselt viitan siis lihtsalt ajakirjale. Aga ülihead igatahes, olen neid mitu korda teinud juba!