Külmutatud rabarberi-maasika beseekook

Selleaastase rabarberi hooaja avame eriti pidulikult rabarberi-maasika beseekoogiga. Koogi tegemine võtab omajagu aega, kuid saadav maitseelamus on seda kuhjaga väärt. Hapukad jäätisekihid vahelduvad krõbedate beseekihtidega ja see maitseb lausa jumalikult. Eriti hästi passib tort päikeselise suvepäeva pidulauale.
Retsept on pärit blogist Baking Obsession.

Besee põhjad:

3 suurt munavalget
näpuotsatäis soola ja sidrunihapet
1,5 dl suhkrut

Rabareri-maasikakreem:

450 g rabarberit
170 g maasikaid
1 dl suhkrut, lisaks veel 1 dl suhkrut
1/2 sidruni koor ja mahl
0,5 dl vett
4 suurt munakollast
2 dl külma vahukoort
1/2 tl vanilliekstrakti

Kaunistuseks:

1 dl vahukoort
1 sl tuhksuhkrut
1/4 tl vanilliekstrakti
Esmalt tee valmis kaks beseepõhja. Selleks vahusta kausis munavalged. Kui on tekkinud kerge vaht, lisa sool ja sidrunihape. Edasi vahusta seni, kuni on tekkinud pehmed munavalgevahu tipud. Seejärel lisa 1,5 dl suhkrut osade kaupa ja vahusta kuni on tekkinud tugev, tihe ja läikiv vaht. Moodusta beseest 2 ümarat põhja ja küpseta 90 kraadi juures 2 tundi ning lase ahjus maha jahtuda.
Kreemi jaoks pane potti maasikad, rabarber, 1 dl suhkrut, sidruni koor ja mahl ning vesi ja kuumuta madalal kuumusel, kuni suhkur on sulanud. Hauta segu 10 minutit, püreeri ja jahuta ning aja segu läbi sõela. Vispelda kausis kokku munakollased ja 1 tl suhkrut ning vahusta segu kuumaveevannil 8-10 minutit, kuni segu pakseneb. Seejärel jahuta kreem külmaveevannil ja vispelda juurde rabarberisegu. Vahusta vahukoor vanilliga tugevaks vahuks ja sega kreemi juurde.
Nüüd hakka torti kokku panema: aseta 1 beseepõhi koogivormi põhja ja vala sellele pool kreemist. Kata teise beseepõhjaga ja vala peale ülejäänud kreem. Külmuta torti vähemalt 6 tundi. Et torti paremini vormist kätte saada, pane vorm korraks kuuma vette ja aseta serveerimistaldrikule. Pane tort kaunistamise ajaks külma tagasi.
Kaunistamise jaoks vahusta vahukoor suhkru ja vanilliga. Kaunista tort vahukoore ja maasikatega ja hoia kuni serveerimiseni külmas. Lõika tort tükkideks kuuma vette kastetud noaga ja serveeri kohe.

Kommentaarid