Karamelli-küpsise magustoit



Eile õhtul võtsin ette Nadja koogid 2 ja hakkasin sealt karamellitorti tegema. Täna aga, kui külla hakkasin minema, oli mul külmkapist välja võttes üks võdiseva täidisega tort, mida kohe kuidagi ei olnud võimalik lõigata. Seega, kuna ma lubasin magusa kaasa võtta, ei olnud muud varianti, kui tõsta kook kaunilt klaasidesse ja serveerida seda kui kausimagustoitu.

Maitse oli iseenesest super, kreemjas ja karamelline, küpsise-šokolaadi põhi mõnusalt krõmpsumas. Kuid tordina polnud seda tõesti võimalik serveerida. Tagant järele mõtelen, et võib-olla oleks pidanud seda karamelli täidist kauem keetma (keetsin 20 minutit), kuid raamatus ei olnud ajaliselt määratletud, kaua seda täidist peab keetma, oli vaid märge, et keeta seni, kuni see muutub karamelliseks.

Vaja läheb:
Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g võid
50 g tumedat šokolaadi

Täidis:
120 g võid
100 g suhkrut
400 g kondenspiima
400 g toorjuustu
200 ml vahukoort

kaunistuseks hapukaid marju

Põhja jaoks purusta küpsised ning sega need sulatatud või ja sulatatud šokolaadiga. Suru saadud mass lahtikäiva koogivormi (kasutaisn 28 cm läbimõõduga vormi) põhja ning tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidise jaoks pane esmalt potti või, suhkur ja kondnespiim ning keeda madalal kuumusel, kuni see muutub karamelliseks. Seejärel tõsta pott pliidilt ja lase segul täielikult jahtuda.

Viimaks vahusta vahukoor (mitte päris kõvaks), lisa toorjuust ning vahusta aeglasel kiirusel ühtlaseks massiks. Lisa vahukoore-toorjuustumass karamellisegu hulka, sega läbi ning vala tordipõhjale. Kaunista pealt hapukate marjadega (nt pohlad, jõhvikad).

Tõsta tort vähemalt 4 tunniks külmkappi. Serveerides tõsta tort magustoidukaussidesse.

Kommentaarid

Polkovnik (Kadri) ütles …
Tahan sama kooki teha aga ei saa aru, kas kondenspiim on suhkruga või suhkruta?
Jaanika ja Signe ütles …
kondenspiim on suhkruga ikka :)
Anonüümne ütles …
Tegin minagi oma magusasõbrast pojale selle retsepti järgi torti ja kahjuks ei kukkunud ka välja-lihtsalt ei hangunud peale toorjuustu-vahukoore segu kokkusegamist keedetud karamelliga. Keetsin u. 40 min ja peale keetmist jahutasin korralikult maha ehk karamell ise oli küll täitsa hangunud ja sobilik sellisena tordile ( kuid ehk liiga magus), kuid peale kokkusegamist läks vedelaks ja külmkapis uuesti ära ei hangunud. Kahju. Aega ja materjali sai ju mõnuga kulutatud. Nii et ilma zelantiinita seda ei soovita teha.
Jaanika ja Signe ütles …
Tere!

Antud retsepti algusesse olen kirjutanud, et mul juhtus sama lugu ehk koogivormist ei olnud võimalik seda kooki serveerida ja mina lihtsalt tõstsin koogi magustoidu kaussidesse ümber. Kahju, et teil see minupoolne eelnev kommentaar lugemata jäi ja koogitegu välja ei tulnud. Samas olen ka pealkirjas märkinud, et tegemist on minu arvates magustoidu, mitte koogiga.