Soolakaramelli- brownie beseekattega

See postitus on muuhulgas ka ood soolakaramellile- see on minu arvates suisa vastupandamatu maius. Muuseas selle retsepti järgi valmistades õnnestub alati ja võib vabalt valmistada ka topeltkoguses, sest lõppude lõpuks sobib see ju vabalt ka lisandiks jäätisele, pannkoogi peale, kohvi sisse... Kui Sinus peitub kasvõi natukenegi soolakaramelli fänni, siis ära kõhkle ja pane pott tulele :)
Aga koogist rääkides- hõrk brownie, suussulav soolakaramell ja õhuline beseekate- jah, see on taevalik kooslus! Kaob laualt minutitega!
Retsept pärineb siit.



Soolakaramell: 
150 g peensuhkrut
25 g võid 
näpuotsatäis meresoolahelbeid
125 ml vahukoort
 
Brownie: 
300 g võid
225 g peensuhkrut
225 g heledat muscovado suhkrut(sobib ka tume)
175 g kakaopulbrit
0,5 tl soola
1 tl vanilliekstrakti
4 suurt muna
140 g jahu

Beseekate:
3 suurt munavalget
240 g peensuhkrut
näpuotsatäis soola
näpuotsatäis viinakivi (saab ilma ka hakkama)
 

Soolakaramelli valmistamiseks pane suhkur potti, kuumuta keskmisel kuumusel, kuni suhkur on sulanud ja pruunikas. Võta pott tulelt, lisa sool ja ettevaatlikult vahukoor- segu võib pritsida, nii et ole ettevaatlik. Sega juurde ka või. Pane pott uuesti tulele ning kuumuta segades u 2 minutit, kuni soolakaramell pakseneb veidi ja segu on ühtlane.
Karamell valmista vähemalt paar tundi varem, sest see jahtub aeglaselt, aga selle võid vabalt valmis teha ka eemisel päeval.


Brownie jaoks kuumuta potis tasasel tulel või, kakao, sool ja vanilliekstrakt ning sega ühtlaseks. Võta pott tulelt. Vahusta munad suhkrutega kohevaks vahuks, vala juurde kakaosegu ja sega ühtlaseks, viimaseks sega juurde sõelutud jahu. Vooderda ahjuplaat (23x33cm) küpsetuspaberiga, vala tainas pannile ja tilguta koogile soolakaramelli sortse.Küpseta 180-kraadises ahjus (või 160C pöördõhuga) umbes 30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb enam vähem puhtaks. Ära üle küpseta!
Võta ahjust välja, lase tund aega jahtuda ning pane külmkappi tahenema, siis on brownie't pärast kergem lõigata.
Beseekihi jaoks pane kõik ained kaussi vesivannile madalale kuumusele ja sega pidevalt, kuni suhkur on sulanud. Seejärel võta kauss tulelt ja mikserda segu suurel kiirusel, kuni munavalgevaht on tihe ja läikiv.
Määri beseekiht brownie'le ning kõrveta pealt leeklambiga. Lõika ruutudeks ja naudi!

Kommentaarid