Jõulukeeks


 Rikkaliku täidisega ning mahlane jõulukeeks.

Vaja läheb:
225 g Alma võid
100 g suhkrut
5 muna
200 g Alma piparkoogimaitselist kohupiimakreemi
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1/2 tl piparkoogi maitseainet
2 sl tumedat siirupit
200 g rosinaid
150 g kuivatatud aprikoose
150 g kuivatatud musti ploome
100 g kuivatatud viigimarju
1 sidrun
1 apelsin
100 ml brändit

Kaunistuseks:
130 g martsipani
130 g suhkrumassi
tuhksuhkrut

Esmalt haki aprikoosid, ploomid ja viigimarjad väikesteks tükkideks. Tõsta kaussi, lisa juurde rosinad ja vala üle brändiga. Kata kauss kanne või toidukilega ning jäta puuviljad vähemalt 4 tunniks maitsestuma. Kui on aega, siis võid lasta ka üleöö puuviljadel kausis maitsestuda.

Järgnevalt vahusta toasoe või suhkruga ning lisa ükshaaval munad, ise samal ajal mikserdamist jätkates. Siis lisa kohupiimakreem ning mikserda veelkord läbi. Sega eraldi kausis omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja piparkoogi maitseaine ning lisa kuivainete segu järk-järgult tainale, ise jälle mikserdamist jätkates. Viimaks lisa siirup ja mikserda viimast korda. Kõige lõpus lisa tainale maitsestunud puuviljad ning sidruni ja apelsini riivitud koor. Sega veelkord korralikult läbi (ära enam mikserda).

Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ning tõsta tainas vormi. Küpseta 160 kraadises ahjus 1,5 tundi. Lase koogil jahtuda ning eemalda siis vormist. Soovi korral kata kook martsipani ja suhkrumassiga. Selleks lõika esmalt koogi pind siledaks ning immuta apelsinist pressitud mahlaga. Järgnevalt rulli martsipan tuhksuhkruga kaetud tööpinnal õhukeseks ning tõtsa koogi peale. Lõika ülejäänud servad ära. Seejärel rulli ka suhkrumass tuhksuhkruga kaetud tööpinnal õhukeseks. Siis pintselda martsipani kihti vähese veega ning tõsta peale suhkrumassi kiht. Jällegi, eemalda üle ääre jäävad servad.

Retsept valmis koostöös Valioga.

Kommentaarid