Vanillikreemi- jõhvikakook

Mõnusalt kerge kook ilma põhjata, mis koosneb vaid vanillikreemikihtidest ja hapukas mõrkjast jõhvikapüree kihist. Keelekese küpsised võid osta ka poest, kuid nende ise küpsetamine ei ole üldse keeruline.

Keelekese küpsiste jaoks:

2 Talleggi kollast muna
50g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
55g sõelutud jahu

Vanillikreemi jaoks:

3 Talleggi kollaste munade munakollast
2 dl piima
3dl vahukoort
1dl pruuni suhkrut
3sl jahu
2tl vanillisuhkrut
7 lehte želatiini

250 g jõhvikapüreed

Kaunistuseks:

jõhvikaid, valget šokolaadi.

Esmalt tee valmis keelekese küpsised. Selleks vahusta toasoojad munavalged poole tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Teises kausis vahusta ülejäänud munakollased vanillisuhkru ja tuhksuhkruga heledaks vahuks. Sega õrnalt munakollasevaht munavalgevahu hulka ja sõelu juurde jahu. Pane taigen kondiitripritsi, millel on ümar otsik ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile piklikud ribad, sõelu peale tuhksuhkrut ning küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Lase seejärel jahtuda ning eemalda paberilt.
Kui keelekese küpsised on valmis ning jahtuvad, asu kreemi valmistama. Esmalt kuumuta piim ja koor keemiseni ning tõsta kõrvale. Seejärel vahusta 3 munakollast suhkruga, sega juurde jahu ning lõpuks lisa segu pliidi peal seisvale kuumale piimasegule. Kuumuta segu pidevalt segades kuni kreem pakseneb ja tõsta tulelt. Lase kreemil jahtuda.
Seejärel paisuta želatiinilehti külmas vees 5 minutit. 5 želatiinilehte lahusta peale paisutamist 0,5dl kuumas piimas ja sega vanillikreemi hulka. Ülejäänud kaks želatiinilehte lahusta kuumas jõhvikapürees (kui teed ise jõhvikatest püree, siis purusta 400 g jõhvikaid saumikseriga ja suru läbi sõela ning sega püree suhkruga).
Vala pool vanillikreemist 18 cm lahtikäiva küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja pista 15 minutiks külmkappi või siis korraks sügavkülma tahenema. Seejärel vala peale jõhvikapüree ja pane kook taas 15 minutiks külmkappi. Lõpuks vala peale ülejäänud vanillikreem ja jäta kook vähemalt paariks tunniks külmkappi tarduma. Valmis kook eemalda vormist ja tõsta alusele. Suru koogi äärde sulatatud valge šokolaadi abil küpsised ja kaunista jõhvikatega.

Retsept valmis koostöös Talleggiga.

Kommentaarid