Uhke porganditort

Mõned nädalad tagasi hakkas Mari- Liisi blogis silma üks väga värviline ja ahvatlev porgandikoogi retsept. Kuigi porgandikooke oleme teinud mitmeid ja mõnedki siinses blogis juba kirja pandud, tundus see uhke kook oma lisanditega uskumatult isuäratav. Nii saigi möödunud nädalavahetusel ette võetud projekt "Porganditort". Koogi tegemine on üsna aeganõudev, aga tulemus igati kulutatud aega väärt. Ainuüksi porgandimoos on nii maitsev, et juba selle pärast tasus koogi valmistamine ette võtta. Nii, et varuge aega ja meisterdage mõnel nädalavahetusel ka üks suussulav porganditort.
Kommentaariks veel nii palju, et porgandimoosi ja porgandiviilud siirupis võiks valmis meisterdada päeva või isegi paar varem, siis jõuavad porgandilaastud maitsestuda ja võtab koogitegu ka vähem aega.

Porgandikook:

500 g porgandeid
100 g Kreeka pähkleid
6 dl jahu
1,5 tl kardemoni
1,5 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
3 muna
2,5 dl tumedat muscovado suhkrut
1 dl piima
2,5 dl õli

Vooderda 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga.
Laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjulaadile ja rösti ülemisel siinil 5-7 minutit. Lase hetk jahtuda ning haki peeneks. Riivi porgandid ja sega kausis kuivained. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.  
Lisa osade kaupa kergelt segades kuivainesegu, pähklid, piim, õli, riivitud porgandid.
Vala tainas vormi ja küpseta umbes1 tund eelkuumutatud ahjus 175 kraadi juures. Proovi küpsust puutikuga. Jahuta kook vormis toatemperatuurini ning seejärel eemalda vormist.

 Toorjuustukreem:  

600 g toasooja maitsestamata toorjuustu
150 g toasooja võid
2 dl tuhksuhkrut
Sega toorjuust ja või ühtlaseks, lisa tuhksuhkur. Tõsta kreem külmkappi ootele.
Porgandi- tsitruse marmelaad:
600 g porgandeid
3 apelsini
2 sidrunit
5 dl moosisuhkrut
Koori ja tükelda porgandid. Vala potti, lisa vett niipalju, et porgandid oleksid kaetud ja keeda kaane all pehmeks. Selleks kulub umbes 15 minutit.
Koori apelsinilt ja sidrunilt koorimisnoa abil õhukesed koored, ainult värviline osa ja pane külmkappi ootele.
Koori apelsinilt ja sidrunilt noaga pealt valge koorealune kiht, viska see ära. Tükelda viljaliha ja eemalda seemned.
Nõruta keedetud porgandid. Lisa porganditele apelsini- ja sidrunitükid. Püreesta saumikseriga hästi ühtlaseks.
Vala püree potti tagasi, lisa moosisuhkur. Sega läbi ja keeda vaiksel tulel umbes 10 minutit. Kui tekib vahtu, siis eemalda see.
Jäta umbes 3 dl marmelaadist koogi täidiseks, jahuta see osa külmkapis. Teine pool vala kuumalt purkidesse, kaaneta ja säilita külmkapis muuks otstarbeks.
Porgandilaastud ingveri- tsitruse siirupis:
600 g porgandeid
7 cm suurune tükk värsket ingverit
5 dl vett
7 dl suhkrut (3+4 dl)
3 kaneelipulka
3 apelsini koored
2 sidruni koored 
2 tähtaniisi 
Koori porgandid ja lõika juustunoavõi koorimisnoa abil õhukesteks laastudeks. Koori ingver, lõika võimalikult õhukesteks viiludeks.Vala 3 dl suhkrut ja vesi potti ning lase keema. Keeda porgandeid koos ingveri, kaneeli ja tsitrusekoortega umbes 15 minutit, kuni porgandid on pehmemad. Nõruta porgandid ja pane 2 dl siirupit kõrvale. Tõsta porgandilaastud koos maitseainetega kaanega purki.
Kuumuta ülejäänud suhkur keskmisel kuumusel helepruuniks. NB!Sega alles siis, kui alumine osa on pruunistunud. Kuumuta ettevaatlikult vahetevahel kergelt segades, kuni suhkrumass on ühtlane ja helepruun.  Lisa sulanud suhkru hulka siirup. Tee seda kindlasti tilkhaaval, muidu võib suhkur lihtsalt kõvaks tükiks minna. Kuna segu on väga kuum, siis võib see ka pritsida!Valmis suhkrusiirup vala purki porganditele, sega õrnalt, et porgandid ei läheks katki. Lase porganditel maitsestuda järgmise päevani.
Kui kõik ettevalmistused siiani on tehtud, võib hakata kooki kokku panema. Selleks lõika koogi põhi pooleks. Määri alumisele poolele kiht toorjuustukreemi ja selle peale kiht porgandimoosi ning kata teise põhjaga. Kata kook pealt ja külgedelt ülejäänud toorjuustukreemiga ning kaunista siirupiste porgandilaastudega. Lase koogil enne serveerimist veidi jahedas maitsestuda.

Kommentaarid