Põllumajandusmuuseumi üritused ja kaks kapsasalatit

Viimasel ajal on Eesti Põllumajandusmuuseumis olnud kaks väga vahvat kogupereüritust- rukkimaarjapäeva tähistamine ning Tõuloom ja Tartu sügisnäitus 2011.
Rukkimaarjapäeva üritusel oli keskseks tegelaseks rukis. Näidati, kuidas vili põllult leiva sisse jõuab. Leivatares toimus ka leivategu koos pika ja põhjaliku selgitusega leiva ajaloost ja valmistamise protsessist ning kõik soovijad said ise käsitsi koorest võid kloppida.
Meie kojugi rändas üks leivajuuretise poeg, millest juba mitu korda leiba oleme valmistanud.
Lisaks toimus mitmeid erinevaid käsitöö õpitubasid- Sander näiteks meisterdas valmis kaks toredat laastukorvi Avinurme meistrite valvsa pilgu all, mis nüüd meil ka seenemetsas alati kaasas on, ja põletas korvidele nimed ka peale.
Tõulooma ürituse keskseteks tegelasteks olid loomulikult loomad, kes ka ennast areenil näitasid ja parimatele jagati tunnustust. Erinevas vanuses ja suuruses loomi- linde on kõigil põnev vaadata, aga põlistele linnalastel kohe eriti.
Lisaks toimus seekord kapsateemalise näituse avamine ja konkurss parima kapsasalati väljaselgitamiseks.
Naljaga pooleks esitasime ka ise kaks kapsasalatit konkurssile, mõlemad leidsid äramärkimist. Tegelikult lausa meie valmistatud kapsa- suitsujuustu salat võitis üleksaalukalt parima kapsasalati tiitli:)
 Kapsa- suitsujuustu salat (idee Terevisioonist):

600 g valget peakapsast
280 g suitsujuustu
300 g majoneesi

Salati komponentide kogused on orienteeruvad ja neid võib igaüks vastavalt maitsele muuta.
Kapsas tuleb hakkida peeneks, suitsujuust riivida ja siis kõik komponendid kokku segada. Keele viib alla!


Porgandi- kapsasalat:
/Retsept Rain Käärstilt/

3 porgandit
1/2 kapsapead
2 paprikat
100 g majoneesi

marinaad:

2 l vett
1 sl äädikat
4 sl oliivõli
2 sl soola
4 sl suhkrut
1 t sidrunipipart

Kõigepealt tuleb valmis keeta marinaad, selleks aja vesi soola, suhkru, oliivõli ja sidrunipipraga keema ning eemalda tulelt ja lisa äädikas.
Riivi porgand ning haki kapsas ja paprika peeneks. Vala marinaad köögiviljasegule ja lase vähemalt kaks tundi seista. Midagi ei juhtu, kui salat on marinaadis üleöö. Seejärel kurna köögiviljad marinaadist ja sega majoneesiga.

Loomulikult on põllumajandusmuuseumis püsivalt palju huvitavaid väljapanekuid, mida ka niisama tasub vaatama minna. Aga selliste ürituste raames on laatadel huvitavaid väiketootjaid, kelle kaupa kohapeal mekkida ja kaasa osta tasub.

Kommentaarid