Mandli-šokolaadi küpsised



Imemaitsvad ja imepisikesed küpsised, mille tegemine nõuab omajagu aega, kuid lõpptulemus on kõike seda väärt.

Retsept on väikeste mugandustega pärit siit

Vaja läheb:
57 g tumedat šokolaadi
185 g jahu
1/4 tl soola
227 g võid
130 g suhkrut
60 g fariinsuhkrut
2 muna
200 g mandleid
50 g piimašokolaadi
0,5 tl õli

Esmalt tee valmis küpsise tainas. Selleks sulata tume šokolaad veevannil ning tõsta seejärel jahtuma. Järgnevalt vahusta toasoe või suhkrutega ning lisa seejärel ühe kaupa munakollased (munavalged tõsta kõrvale, neid läheb hiljem vaja). Sega tainast hoolikalt ning lisa seejärel sulatatud šokolaad. Viimaks lisa jahu ja sool ning sega seni, kuni on tekkiund paks ja vormitav tainas.

Kui tainas on valmis, saad hakta küpsisepalle veeretama. Selleks võta tainast väikeseid tükikesi ning veereta peopesade vahel nendest umbes mureli suurused pallid. Tõsta alusele ootele.

Viimaks purusta mandlid peeneks ning vahusta munavalge pehmeks vahuks. Seejärel kasta küpsisepallid ühe kaupa munavalge vahu sisse ja siis veereta mandlipuru sees. Tõsta küpsisepallid seejärel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele. Viimaks enne ahju panekut, vajuta iga küpsisepalli sisse lohk, kuhu hiljem saab täidise panna. Mina kasutasin lohu tegemiseks näiteks pliiatsi tagumist otsa.

Küpseta esmalt 175 kraadi juures 10 minutit. Siis tõsta küpsised korraks ahjust välja ning vajuta uuesti lohud pliiatsiga üle. Seejärel küpseta veel umbes 10 minutit, kuni küpsised on mõnusalt krõbedad.



Enne täidise panemist lase küpsistel jahtuda. Mina täitsin umbes pooled küpsistest piimašokolaadiga ja ülejäänud martsipani kuulidega. Kui soovid kõik küpsised šokolaadiga täita, siis kahekordista šokolaadi ja õli kogust. Küpsiste täitmiseks šokolaadiga on vaja šokolaad ja õli veevannil sulatada ning seejärel tasakesi lohukesed selle seguga täita.

Kommentaarid