Tort isamaale 2012: Hapukoorekreemitort mustikabiskviidi ja šokolaadiglasuuriga

Ka sellel aastal toimub Nami- Namis tordivõistlus "Tort isamaale 2012" ja kuigi me sellel aastal alguses üldse võistlusest osa võtta ei planeerinud, tuli siiski üks idee, mille otsustasin võistlusele üles anda.
Meie selleaastane tort on inspireeritud kõigest sellest, mis meie jaoks seostub ilusa Eestimaaga ja koduste maitsetega. Kui tõele au anda, siis sellisel juhul peaks tort koosnema muidugi lõkketuhas küpsetatud kartulitest võiga ja metsmaasikatest heinakõrre otsas, aga ka tordis olevad mustikad ja hapukoor on meile hea koduse maitse sümboliks.
Kõik oma lapsepõlve suved veetsime me Mulgimaal Suislepas imelises metsatukkade vahel asuvas maamajakeses, kus enamus meie toidust tuli põllult, metsast või naabertalu perenaiselt. Vanaemaga koos hakkasime metsas marjul- seenel käima juba lasteaiaealistena, kuigi tollel ajal meeldis meile arvatavasti rohkem hoopis marju süüa, aga muist tõime siiski koju ja keetsime moosiks ka. Kuna maal oli meil puupliit ja igal hommikul tuli pliidi alla teha tuli, siis oli pliidi kõrval alati mitu tikutoosi- sageli ka just selliseid mulgi kuuega mehikestega nagu tordil. Nii ongi meie hõrgu mustikabiskviidi ja koheva hapukoorevahuga tordi peal seesama lapsepõlvepildike tikutoosilt.
Palju õnne, armas Eestimaa!

Mustikabiskviit:

6 muna
6 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
4- 5 sl Taarapõllu talu mustikajahu
3 sl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit

Hapukoorekreem:

750 g hapukoort
125 g suhkrut
2 tl vanilliekstrakti
2 dl vahukoort
13 lehte želatiini
1 dl õunamahla

Šokolaadiglasuur:

1 dl vahukoort
125 g tumedat šokolaadi
1 sl heledat siirupit

kaunistuspilt tehtud suhkrumassist

Mustikabiskviidi jaoks vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sega omavahel jahu, mustikajahu ja küpsetuspulber ning sega ettevaatlikult munavahu hulka. Jaga tainas kolmeks ja küpseta küpsetuspaberiga vooderdatud ümaras vormis kolm 24 cm läbimõõduga biskviitpõhja. Küpseta biskviiti 200 kraadi juures 7- 8 minutit. Lase biskviitidel jahtuda.
Hapukoorekreemi jaoks vahusta hapukoort suhkru ja vanillisuhkruga 25 minutit, kuni hapukoor muutub kohevaks vahuks. Vahusta eraldi vahukoor pehmeks vahuks ja sega ettevaatlikult hapukoorevahu hulka. Paisuta želatiinilehed külmas vees ja lahusta kuumas õunamahlas ning nirista želatiinisegu hapukoorevahu hulka viimast pidevalt segades.
Pane lahtikäiva koogivormi põhja üks biskviit, vala peale pool hapukoorevahust, kata teise biskviidiga ja vala peale ülejäänud hapukoorevaht ning kõige peale aseta viimane biskviitpõhi. Lase tordil külmas paar tundi tarduda ja võta vormist välja.
Glasuuri jaoks kuumuta koor keemiseni ja tõsta tulelt ning sega koore sisse tükeldatud šokolaad. Kui šokolaad on sulanud, lisa segule ka siirup ja kata kook glasuuriga. Lase glasuuril veidi taheneda ning serveeri.
Meie koogil on peal ka suhkrumassist kaunistus, millele on pilt maalitud toiduvärvidega.

Kommentaarid

Kaare ütles …
Oh kui lahe! Ma ka ju mulk ja Tikupoiss (nii ma teda lapsena nimetasin) toob lapsepõlve meelde :) Väga armas!
Pille ütles …
Tikutopsimulk on väga lahe!