Õunakook vaarikate ja mustsõstardega

Üks mõnusalt mahlane ja magus kook. Valmistamine on ülilihtne, kannatust peab aga varuma koogi jahtumiseks.

Algne retsept on pärit raamatust Parimad kodused pirukad, seal siis nime all põldmarja-õunapirukas. Põldmarjade puudumisel läksid mul koogi sisse vaarikad ja mustsõstrad ning ka koguseid on veidi muudetud, kuna kasutasin väikest (18 cm läbimõõduga) koogivormi.

Vaja läheb:

Põhi:
150 g võid
125 ml suhkrut
1 muna
näpuotsa täis soola
3 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
380 g puhastatud õunu
100 g mustsõstraid
80 g vaarikaid
1 dl suhkrut
1 sl jahu
1 muna määrimiseks

Koogi põhja jaoks hõõru või suhkruga, lisa muna, sool ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tõsta tainas ca 15 minutiks külmikusse tahenema. Seejärel tee näpud jahuseks ning suru umbes 2/3 tainast koogivormi põhja ja äärtele. Ülejäänud tainas kulub hiljem koogile kaunistuste tegemiseks.

Täidise jaoks haki kooritud ja puhastatud õunad peeneks, lisa vaarikad ja mustsõstrad, suhkur ja jahu. Sega läbi ning tõsta põhjale. Nüüd veereta jahuste käte vahel 7-8 riba ning tõsta need koogi peale ja vajuta otsad kinni. Klopi kausis muna lahti ja pintselda sellega tainaribad üle. Raputa peale veidi suhkrut ning soovi korral pane tainast moodustunud ruudukeste keskele vaarikaid.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 45 minutit.

Lase koogil täielikult enne serveerimist maha jahtuda, et täidis serveerimisel välja ei voolaks. Mina ei suutnud oodata ja lõikasin koogi ca kaks tundi pärast ahjust väljavõtmist lahti. Vaatepilt oli selline, aga maitse super. 

Kommentaarid