Tartu maitsed

Aprillikuus pakuvad mitmed Tartu söögikohad välja oma versiooni Tartu maitsest ja sellest valikust leiab endale midagi meelepärast ilmselt igaüks. Oma road pakuvad välja 13 erineva hinnaklassi ja interjööriga söögikohta. Kõik road on kombineeritud toidu juurde sobiva joogiga. Keegi ei tea ju, milline see õige Tartu maitse olla võiks, aga maitsmist alga ja vali välja oma lemmik!
Kalarestoran "Neljapäeva"  peakokk Urpo Reinthal on ise pärilt Kääpalt, nii et kala ei ole talle võõras toiduaine. Tema versioon Tartu maitsest on hõrgutav koha kartulipudru ja kõrvitsa- valgeveini kastmega ning joogiks Saku Originaal. Kaste oli ehk pisut liiga hapukas, aga Peipsi koha maitses lausa suurepäraselt. 
Truffee kohvik pakub Tartu maitse otsijale huvitavat ja mitmekülgset kalavalikut. Rikkalik vaagen sisaldab anšooviseid, sprotte, tursamaksa, heeringat, lõhet ja pošeeritud vutimuna. Vaagna kõrvale joogiks pakutakse Hugel' i Pinot Gris' d.
Vaagnalt võib leida nii mahedamaid kui ka pikantsemaid maitsed. Huvitav on soola ja suhkruga lõhe ning piimas leotatud heeringas miatsepuruga ehk nn "Truffe mullaga". Millises järjekorras vaagnalt kalapalasid  mekkida, on täiesti iga sööja enda valik.
Kohvik "Kapriisi"  peakokk pakub napsist notsut aedviljavaibal kodu- ja suitsujuustu pirukaga. Sealihal on enne küpsetamist lastud marineeruda Vana- Tallinna likööris. Piruka tugev juustumaitse jäi pisut domineerima. Toitu serveeriti koos Saku Manchester' iga.
 
"Crepp" pakub röstbiifi salatit, mis on ehk liiga tavaliselt seveeritud. Kaste- punase veini vinegtrett- on ülimalt maitsev, aga häirisid maitsetud Hispaania tomatid ja pisut vintske liha. Magusad kirsstomatid ja salati kenamini serveerimine tuleks kindlasti kasuks.
Kolme ahvi pubi  pakub köögiviljadega täidetud sea sisefilee rulli, kõrvale veel pisut rohelist ja paprikat ning joogiks serveeriti kõrvale taaskord Saku Manchester.
Kuulukse, et see koht pakub ka ülimalt mõnusaid veselihast pihviga burgereid, nii et kui Tartu maitse proovitud, siis...
Volga restoran on  klassikaliselt hea ja stiilse interjööriga. Pakutakse veise välisfileed pipradekooriga, juurde peedikreemi ja juurselleripüreed, mis on mõnus vaheldus klassikalisele kartulile. Üllatuslikult huvitavad on peedikrõpsud.
Toidu kõrvale pakutakse Saku Originaali, mis harmoneerub veisega üllatuslikult hästi.
Meat Market oli tõeline üllataja, kus kõik oli ideaalses tasakaalus. Tartu Maitsete raames pakutakse suitsutatud, grillitud ja lõpuks glasuuritud ribisid. Magusa glasuuriga ribid on imemaitsvad koos krõbedate kartulite ja kappari- tomati- küüslaugusalsaga.
Toidu kõrvale pakutakse Saku Kulda.
Werner on jälle kasutatud Eesti lemmiklikööri Vana-Tallinat, kuid marineeritud selles sealiha koos sinepiga vaid lühiajaliselt. Marinaad ja liha maitsestamine on hästi õnnestunud. Liha serveeritakse salatipadjal koos tortillakrõpsuga. Tortillakrõpsu riba oli meie külaskäigu ajal veidi üleküpsetatud.
Salati kõrvale serveeriti Kim Crawford' i Pinot Noir veini Uus- Meremaalt ja see kõik koos lumivalgete linade ja suurtest akendest sissepaistva kevadpäikesega moodustas harmoonilise koosluse.
Big Beni pubis ootavad Tartu Maitsete otsijaid taas ribid.
Taas ribid, küpsetatud madalal temperatuuril. Liha natuke liiga pehme, juskui kukkus ribi küljest otse suhu.
Ribid on suitsutatud lepalaastuga ning seejärel küpsetatud pikalt madalal temperatuuril ja hiljem glasuuritud mesise kastmega ning serveeritud koos krõbekartulite, marineeritud kurgi, sibula ja BBQ- kastmega.
Ribide kõrvale pakutakse joogina Saku Karl Friedrichi õlut.
Dorpat restoranil on sedapuhku uus peakokk Hardi Nurmine, kes on töötanud ja kogemusi oamndanud väga erinevates maailma kohtades, näiteks Soomes, Šotimaal, Uus-Meremaal ja Austraalias. Antud ürituse raames pakutava roa on välja töötanud küll restorani endine peakokk. Räimefileedest kokkupressitud pihvi serveeritakse rohelise salatiga, kuhu on lisatud ka peeti. Iseasi, kas räim Tartu maitset iseloomustama sobib. Aga võib-olla oma räimed ka kohastunud ja Emajõkke kolinud. Igatahes roog on maitsev ja proovimist väärt.
Kõrvale pakutakse Hugeli valget veini.
Maitseretkel olid abiks osalevad restoranid ja Eesti Maitsed.

Kommentaarid