Õuna- iirise kringel
Originaalretsept pärineb siit.
Tainas:
450-500 g nisujahu
2,5 dl piima
7 g kuivpärmi
0,5 tl soola
85 g suhkrut
1 muna
50 g võid
Võikreem:
100 g toasooja võid
50 g suhkrut
1,5-2 tl kaneeli
Õunatäidis:
2 suurt õuna
50 g võid
50 g suhkrut
Kate:
1,2 dl vahukoort
1 dl heledat muscovado suhkrut (sobib ka tavaline valge suhkur)
1 tl vanillsuhkrut
1 spl võid
50 g röstitud ja soolatud hakitud maapähkleid
Pärmitaigna jaoks sega jahu, suhkur, sool ja kuivpärm. Kuumuta piim 40 kraadini(käesoojaks) ja lisa jahusegule. Lisa muna ja sõtku taigent u. 5-7 minutit, kuni see muutub elastsemaks ja lööb käte ja kausi küljest lahti. Lisa toasoe või, sõtku seegi tainasse. Kui tainas jääb liiga vedel, lisa vähehaaval jahu. Jäta tainas sooja kohta vähemalt 1 tunniks kerkima.
Õunatäidiseks koori ja puhasta õunad, lõika tükkideks. Kuumuta potis või ja suhkur, lisa õunakuubikud. Hauta tasasel tulel u. 10 minutit, kuniks õunatükid pehmenevad, kuid ära lase neil päris pudruks keeda. Eemalda tekkinud vedelik ja jäta õunad jahtuma.
Võikreemiks sega toasoe või suhkru ja kaneeliga.
Kui tainas on kerkinud, kummuta see lauale ja rulli nelinurkseks (u. 0,5 cm paksuseks). Määri tainale ühtlaselt võikreem, seejärel kata jahtunud õuntega. Keera tainas rulli ja lõika keskelt pooleks. Põimi tainaribadest kringel. Tõsta ahjuplaadile, määri munaga ja küpseta 190-kraadises ahjus u. 25-35 minutit.
Iirisekastmeks pane potti vahukoor, suhkur ja vanillsuhkur, kuumuta tasasel tulel pidevalt segades u. 10 minutit või kuni see pakseneb. Tõsta tulelt ja lisa või, sega ühtlaseks, lase jahtuda.
Kata ahjust võetud kringel iirisekattega, raputa peale maapähklid ja naudi!
Kommentaarid