Luksuslik šokolaadi-apelsini kook



Isadepäev oli sel korral meil eriti pidulik. Koogiga oli eelmisel õhtul üksjagu mässamist, kuid tulemus oli vaeva väärt. Tõeliselt kreemjas ja šokolaadine kook, apelsini sukaad lisamas seda õiget maitsenüanssi. Kohendasin retsepti veidi meie poodide kaubavalikule.

Retsept on pärit BBC Good Foodist.

Vaja läheb:

1 suur apelsin
5 sl koorelikööri
50 g suhkrut
300 ml vett
350 g tumedat šokolaadi
85 g võid
3 muna
250 ml vahukoort
12 küpsist "Daami sõrmekesed" (lady fingers)

Kaunistuseks:

150 ml vahukoort
apelsini koort

Esmalt lõika apelsinilt õhukeselt koor ära (nii, et ei jääks koore külge valget "nahka") ja viiluta see peenteks ribadeks. Seejärel pigista apelsinist mahl lamedapõhjalisse kaussi või taldrikule ning vala juurde 3 sl koorelikööri. Ära ehmata, et segu muutub tükiliseks. Sellesse apelsini-likööri segusse tuleb hiljem küpsiseid kasta, seega võid selle veidikeseks kõrvale tõsta.

Peened apelsinikoore ribad aga tõsta paksupõhajalisse potti, lisa 300 ml vett ning lase kaane all podiseda umbes 20 minutit, mil ribad muutuvad pehmeks. Seejärel lisa suhkur ning lase ilma kaaneta veel mõned minutid podiseda, kuni segu muutub kleepjaks.

Järgnevalt eralda munavalged ja kollased ning vahusta vahukoor, kuni tekivad pehmed tipud. Vahusta ka munavalge, kuni tekivad pehmed tipud. Seejärel sulata veevannil šokolaad. Kui šokolaad on sulanud, tõsta pott tulelt ning sega šokolaadi juurde toasoe või, munakollased ja 2 sl likööri. Viimaks lisa šokolaadisegule vahukoor ja munavalgevaht.

Nüüd saad hakata kooki kokku panema. Selleks võta üks kandiline sügavam koogivorm (mina kasutasin leivavormi) ning kata see seest toidukilega. Seejärel pane kõige põhja 5 sl šokolaadisegu ning kasta küpsised korraks apelsini-liköörisegu sisse (ära leota neid). Tõsta küpsised ühe kihina šokolaadisegu peale. Pane küpsiste peale veidi apelsinisiirupit ja sukaadi ning kata seejärel küpsised uuesti šokolaadiseguga. Jätka samamoodi kihtide panemist, viimaseks kihiks peab jääma šokolaadikreem.

Viimaks kata kook ka pealt  toidukilega ning tõsta külmikusse tahenema. Kõige parem on kooki serveerida järgmisel päeval. Enne serveerimist kaunista pealt vahukoorega ja apelisnikoore ribadega.

Teadmiseks, et kogu apelsini siirup ja sukaad ei kulu küpsiste peale ära. Selle võid külmkappi tõsta ja mõne teise magustoidu tarbeks ära kasutada.

Kommentaarid