Kihiline porgandi-hapukoorekook
Umbes 15. aastat tagasi sai seda kooki koos sõbrannaga palju kordi tehtud ja söödud. Nädalavahtusel, kui kohtusin sama sõbrannaga, sai meenutatud ka koolipõlve ning kui jutud söögi peale läksid, tuli kohe ka meelde see porgandikook. Retsepti ei mäletanud me aga kumbki. Õega kokku saades rääkisin sellest vanast heast porgandikoogist ka talle ning üllatusena, oli tema selle retsepti kaustikusse üles kirjutanud. Natuke otsimist ja väärt retsept oligi leitud. Rõõm kui suur!
Põhi:
2 klaasi riivitud porgandit
2 sl 30% äädikat
2 muna
1 dl suhkrut
2 klaasi jahu
1 tl soodat
Hapukoore kreem:
400 g hapukoort
1 dl suhkrut
2 sl sulavõid
Esmalt, kui tahad kõrgemat ja kihilist kooki, siis tee topeltkogus (lihtsam on teha eraldi kaussides) ja küpseta korraga kahel ahjuplaadil.
Põhja jaoks sega esmalt riivitud porgand ja äädikas ning lase paar minutit seista. Seejärel lisa ükshaaval munad, sega korralikult ning seejärel lisa juba suhkur, jahu ja sooda. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala tainas plaadile, aja ühtlase õhukese kihina laiali ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Lase jahtuda. Põhjade jahtumise ajal tee valmis hapukoore kreem. Selleks sega omavahel hapukoor, suhkur ja veidi jahutatud sulavõi.
Koogi kokkupanemiseks lõika põhi (põhjad) keskelt pooleks. Kui tegid topeltkoguse, siis saad neli põhja. Tõsta põhi serveerimisalusele, määri ühtlase kihina hapukoore kreem, tõsta järgmine põhi peale ning määri uuesti hapukoore kreem. Kõige pealmisele kihile pane esialgu õhuke kiht hapukoore kreemi ning vahetult enne serveerimist tõsta paksem kiht kreemi ning kaunista marjadega. Kook maitseb kõige paremini siis, kui lasta sel üleöö külmas seista.
Põhi:
2 klaasi riivitud porgandit
2 sl 30% äädikat
2 muna
1 dl suhkrut
2 klaasi jahu
1 tl soodat
Hapukoore kreem:
400 g hapukoort
1 dl suhkrut
2 sl sulavõid
Esmalt, kui tahad kõrgemat ja kihilist kooki, siis tee topeltkogus (lihtsam on teha eraldi kaussides) ja küpseta korraga kahel ahjuplaadil.
Põhja jaoks sega esmalt riivitud porgand ja äädikas ning lase paar minutit seista. Seejärel lisa ükshaaval munad, sega korralikult ning seejärel lisa juba suhkur, jahu ja sooda. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala tainas plaadile, aja ühtlase õhukese kihina laiali ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Lase jahtuda. Põhjade jahtumise ajal tee valmis hapukoore kreem. Selleks sega omavahel hapukoor, suhkur ja veidi jahutatud sulavõi.
Koogi kokkupanemiseks lõika põhi (põhjad) keskelt pooleks. Kui tegid topeltkoguse, siis saad neli põhja. Tõsta põhi serveerimisalusele, määri ühtlase kihina hapukoore kreem, tõsta järgmine põhi peale ning määri uuesti hapukoore kreem. Kõige pealmisele kihile pane esialgu õhuke kiht hapukoore kreemi ning vahetult enne serveerimist tõsta paksem kiht kreemi ning kaunista marjadega. Kook maitseb kõige paremini siis, kui lasta sel üleöö külmas seista.
Kommentaarid
Veronika
Sooviks teha suuremas koguses suurele ahjuplaadile..natuke kõrgem võiks ka olla...
Kaidi
Maitse oli hea! Kuid tahaks ikkagi seda õiget proovida. Nii et mis ma puusse võisin panna. Panin kõike täpselt nii nagu retseptis kirjas oli.
Eelmisele ütlen, et mul jäi ka tainas väga paks, kuid panin veidi 10% hapukoort ka lisaks ja tuli selline veidi voolavam tainas. Kokku panin nii porgandit kui ka jahu mõlemat ca 4dl (klaasid on ju kõigil erinevate suurustega ja tahtsin enda jaoks leida ka kindlamad kogused). Lisaks valgele suhkrule panin ka muscovadot. Järgmisel korral panen ilmselt jahu veidi vähem ja riivin porgandi peenemalt või lasen äädikaga vähe rohkem tõmmata.
Igatahes ülimalt maitsev kook!
Superhea kook, aga põhjad tulid veidi erineva paksusega. Ùhte taignasse läksid M-munad, teise L. L-suuruste munadega tulid põhjad ilusamad, siledamad. Tainast oli veidi halb mààrida kùpsetusplaadile, aga veidi aega ja silumist ning tulid väga kenad.