Luksuslik šokolaadikook


Sünnipäevatordiks ühele blogi autoritest sai tehtud Oma Maitse 2009. aasta detsembrikuu numbris olevat luksuslikku šokolaadikooki. Pealt kaunistamiseks ei kasutanud ma aga mitte šokolaadirulle vaid karamelliniidikesi.

Põhi:

85 g võid
14 šokolaadiga digestiivküpsist


Kate:

900 g maitsestamata toorjuustu
200 g suhkrut
4 sl kakaopulbrit
2 tl vanillsuhkrut
3 sl šokolaadilikööri
3 muna
2,8 dl hapukoort
50 g tumedat šokolaa
2,8 dl vahukoort

Karamelliniidid:

50 g suhkrut
1 sl vett

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga ning suru tihedalt ümara koogivormi põhja. Küpseta 10 minutit 180 kraadi juures. Katte jaoks vahusta toorjuust suhkruga, sõelu hulka kakaopulber, lisa vanillsuhkur, liköör (mul jäi selle koogi sisse lisamata), munad, hapukoor ja sulatatud šokolaad.
Vala juustusegu põhjale ja esmalt küpseta 240 kraadi juures 10 minutit ning seejärel 110 kraadi juures 30 minutit. Keera kuumus kinni, ava ahjuuks ja lase nii koogil 2 tundi jahtuda, et kook pealt pragunema ei hakkaks. Jahtunud kook tõsta serveerimiseni jahedasse.

Viimaks vahusta vahukoor vähese suhkruga ja tõsta kaunilt koogile. Seejärel hakka tegema suhkruniidikesi.
Nende tegemise õpetus pärineb Klassikalisest kokaraamatust.
Pane suhkur ja vesi paksupõhjaga potti. Kuumuta ettevaatlikult kuni suhkur lahustub. Suurenda kuumust ja lase keema tõusta, kuni siirup omandab heleda karamelli tooni (mul see esimesel korral igatahes ei õnnetunud). Jahutamiseks pane kastrul põhjapidi külma vette ja lase siirupil jahtudes veidi taheneda. Laota tööpinnale kaitseks paberlehti. Võta ühte kätte kaks või rohkem kahvlit ja kasta karamellisegusse. Liiguta kahvleid edasi-tagasi üle teise kätte võetud taignarulli nii, et selle kumerusele langevad peenikesed karamellniidikesed. Kui taignarul on üleni niidikesi täis, libista need ettevaatlikult maha (mul need niidid väga hästi rulli pealt ära ei tulnud, nii et järgmine kord proovin näiteks rulli katta küpsetuspaberiga) ja vormi õrnalt pallikeseks või jäta sirgeks. Kasuta kohe koogi kaunistamiseks.

Kommentaarid